engewormer_foto

Te midden van de Kalverpolder, Wijdewormer, het Jisperveld en Wormer ligt deze kleine veenpolder, drooggelegd door ir. Leeghwater in 1638 en onlangs, als brug tussen de Natura-2000 gebieden, door de provincie Noord-Holland omgedoopt tot Natuurpolder. De Engewormer is uniek is zijn soort daar het als een van de weinige in Nederland, een veenpolder betreft die bovendien zijn oorspronkelijke verkaveling heeft behouden. Velen kennen de polder omdat ze op een zomerse zaterdag komen struinen langs de planten van Tuincentrum Ofman, of paardrijden bij manege Veldt, of het biologische vlees van boederij Watervliet willen proeven. Anderen kennen ’m van het rondje joggen of het grotere rondje Zaanse Schans-Engewormer-Kalverpolder. Ook toeristen hebben inmiddels de noordkant van de Zaanse Schans ontdekt als mooie fietsroute. De meeste mensen kennen de polder omdat ze er enkel doorheen rijden vanaf of op weg naar de A7. Maar wat de bestemming ook is, eenieder die er komt zal onmiskenbaar de schoonheid ervan ervaren, en moeten inzien dat we hier zuinig op mogen zijn. De Vereniging Belangen Engewormer is in oktober 2014 opgericht om de belangen te behartigen van alle mensen die de polder een warm hart toedragen.
Geboren uit de verkeerstoename en -onveiligheid, die in geen verhouding staan tot de kleinschaligheid en het landelijke en idyllische karakter van de Engewormer en de Bartelsuisbuurt, die indruisen tegen het natuurbeheer en de recreatievisie, hebben wij ons verenigd om ons in de toekomst in te zetten voor allerlei zaken die de polder aangaan.
Gezamenlijk kunnen wij werken aan het behoud van de landschappelijke, cultuurhistorische en recreatieve waarden van dit gebied en uiteenlopende initiatieven ontplooien en ondersteunen die hiermee samengaan.